ZWEDEN, dag 12 (23-07-2015)

DSCN9990

DSCN0001

Vandaag stond de botanische tuin op de planning. De entree was een vrijwillige bijdage van kr 20 per persoon. Iedereen liep langs het munten-inwerp apparaat. Er stond bij dat het geld werd gebruikt voor het onderhoud van de tuinen. Wij worpen er 2 muntjes van 10 in, als kleine bijdrage. Het was veel groter dan we hadden verwacht! Er was namelijk ook een winkeltje, een restaurant, een bezoekerscentrum, een parkje, een kas en een kleine waterval.

DSCN0014

DSCN0024

DSCN0049

DSCN0054

De zon scheen. Het was een mooie dag om hier te zijn. Daar dachten meer mensen zo over. Maar je had totaal geen last van elkaar, er was namelijk zoveel te zien! Er waren veel soorten planten te zien, in allerlei maten en kleuren. De verschillende tuinen waren erg leuk om te bekijken. Het lag er allemaal heel netjes bij, er waren ook vele mensen aan het werk om de tuinen zo mooi bij te houden.

DSCN0025

We gingen lunchen in het restaurant. De smoothie smaakte heerlijk, het broodje had wel wat meer beleg mogen hebben.. Er zat namelijk maar één klein blaadje sla, één plakje kaas, één plakje ham en een heel klein stukje paprika op.. en dat voor €3,- euro.

DSCN0131

Om in de kas te mogen kijken moest je een verplicht toegangsbewijs kopen voor 20 kronen per persoon als je ouder was dan 18 jaar. Niet dat het gecontroleerd werd, maarja wat maakt die 4 euro uit..

DSCN0064

DSCN0076

DSCN0081

DSCN0125

DSCN0089

Het was meteen te merken dat je in een kas stond, veel aparte planten en een beetje benauwd. Het was erg interessant om te zien. Ook waren er veel bordjes met informatie. Ik heb bijv. gelezen dat er vroeger zeer giftige kikkers werden gehouden in een gedeelte van de kas. Ze wilden ze niet meer, maar enkele kikkers waren ontsnapt. Door de planten waren ze niet meer te vangen. Je kunt ze nog steeds horen, ze maken een vogelachtig geluid. Ook was er een plant die in zijn hele leven maar 2 bladeren kreeg, een plant die brandwonden veroorzaakte en een cactus die brandwonden kon genezen.

DSCN0097

DSCN0105

DSCN0109

DSCN0112

En daar, achterin de hoek was de deur naar de ‘suckulenten’ afdeling. Oftewel een Zweeds woord voor cactussen & vetplanten. Oftewel een Zweeds woord voor mijn natuurlijk habitat (grapje). Maar ik houd wél van cactussen, ze waren heel erg mooi! Had ze zo willen meenemen.

DSCN0136

Voordat we gingen eten ging ik nog een rondje hardlopen met pap. Ik had al ong. een jaar niet meer hardgelopen, dus het ging niet zo goed. Toen we terug gingen naar de caravan hing ik de hangmat op en ging daarin liggend lezen. Pap ging nog een stukje hardlopen naar het andere meer. Later aten we rode bietjes met aardappels en een vegetarische groenteburger.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s